Saturday, January 12, 2013

Kuih Bom Bijan



Seperti biasa..asal ptg jek anak2 dan suami mesti cari something to munching..sometime naik pening kepala nak fikir kan ape nak buat untuk minum ptg... anak2 pulak kalau ditanya, fuhhh mcm2 dia nak..they think im superwomen agaknya..aduhhhh..
So terjadilah kuih bom bijan..i love to make something tt easy, fast n yummy..traditional malay kuih is the best.. :-)




Bahan-bahan

3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras
11/2 cawan -air gula suam2

Bijan untuk di golek-golekan dgn doh yg di isikan inti

Inti Kelapa

1/2 biji kelapa parut putih
1/2 cawan air
10 sudu gula merah atau gula perang
7 sudu gula
daun pandan
1 sudu tepung gandum untuk jadikan inti kelapa tadi tidak berderai

Cara-cara

Tepung pulut dan tepung beras disatukan..dan masukan air sedikit2  ke dalam tepung tadi
hingga menjadi doh..(jgn terlalu keras atau lembut)
tutup dgn cling film..ketepikan..

Untuk inti kelapa..
Masukan 1/2 cawan air kedalam kuali bersama gula merah dan gula putih (castor sugar)
Apabila air dah mendidih masukan kelapa tadi gaul hingga sebati..
kacau hingga adunan menjadi agak kering sedikit setelah itu masukan tepung gandum kacau dan sejukakan..

Sapu tapak tangan dgn sedikit minyak ..
kemudian ambil doh tadi bolakan dan isikan inti kelapa..lepas tu golek kan pada bijan dan goreng hingga kekuningan..


























No comments: